yoga is meer….

Hier in het westen is vooral de fysieke kant van yoga populair, maar yoga is veel meer dan alleen de houdingen uitvoeren. De lichaamshoudingen asana’s werden vroeger alleen uitgevoerd om het lichaam gezond, lenig en sterk te houden zodat er een langere tijd in de meditatie kon blijven zitten.

Er zijn verschillende yogawerken, één van de oudste en belangrijkste zijn de yogasoetra’s van Patanjali. Dit wordt ook wel het 8voudigpad genoemd. Hier worden acht adviezen beschreven om tot een nuttig, eerlijk en bevredigend leven te komen. Alle technieken en leefregels zijn erop gericht om een geestesgesteldheid te bereiken die meditatie mogelijk maakt.

Yoga is het stilleggen van je onrustige gedachten

Met yoga ben je nooit klaar, er is altijd een stap verder. Het stilleggen van je onrustige gedachten dat is het doel van yoga zegt Patanjali. Je gedachten kun je vergelijken met een aap die in je hoofd van tak naar tak slingert, de zogenaamde “Monkey-mind”. Je gedachten helemaal tot zwijgen brengen is moeilijk, maar je kan er wel voor zorgen dat het een stuk rustiger wordt in je hoofd. Je voelt je dan vanzelf lichter en ervaar je innerlijke vrede. Je accepteert het leven meer zoals het komt en je gaat met de stroom mee in plaats van ertegenin te gaan.

Patanjali

Patanjali was een Indiaans geleerde en filosoof uit de tweede eeuw voor Chr. Zijn naam is traditioneel verbonden met de Yogasoetra’s. Het is niet duidelijk of Patanjali de auteur van het werk is of dat het een samenstelling is van bestaande teksten waar hij zijn eigen inzichten aan heeft toegevoegd.

Bron: Scriptie Sabine “wat is Yoga”

 


Zoek je iets?