Bloemen in je mandala

door

Bloemen tekenen

Je kan op verschillende manieren bloemen in je mandala toevoegen. Dat kan op de gebruikelijke manier namelijk een mandala maken met de patronen van bloemen in je vlakverdeling, oftewel een bloemen mandala.
Of je kan in je mandala ergens waar jij zin heb, een bloem toevoegen. Dit laatste is wat ik enorm graag doe, ik kan dan lekker los gaan met realistische bloemen….i luf it!!

Ik teken dus graag bloemen in mijn mandala’s. De combinatie van de organische vormen tegenover de strakke en symmetrische mandala vind ik gewoonweg enorm mooi en een gaaf effect.
Ik hoor je denken (wat helaas veel mensen denken) “maar ik kan helemaal niet tekenen”. Ik kon ook niet tekenen, althans dat was mijn eigen belemmerende overtuiging. Tot ik lekker ging schetsen zonder “moeten” en perfectie los liet.
En wat blijkt, ik kan tekenen!!! En ik ben ervan overtuigd dat JIJ dat ook kan.

Ik blijf nog heel vaak oefenen met bloemen tekenen. Gewoon zomaar in mijn schetsboek zoals je op de foto ziet.
Waar de meeste mensen blijven steken of stoppen moet je juist doorgaan met tekenen, niet zomaar opgeven, probeer elke tekening te zien als een stap “dichterbij”.
De kick van een zelf getekende bloem is enorm gaaf, als de hele mandala tekening inclusief bloemen door jou is getekend.
Dus allereerst veel en vaak oefenen van de bloem die je in je mandala wilt tekenen.
Ik heb hieronder links geplaats waar je filmpjes kan bekijken op Instagram hoe ik  bloemen tekenen oefent.

Hoe plaats je een bloem in je mandala?

Je zit natuurlijk met de vlakverdeling van je mandala. Dus hoe plaats je de bloem in je mandala en wanneer teken je de bloem in je mandala.
Mijn ervaring is dat je allereerst je vlakverdeling moet maken (foto 1)
Daarna kan je bepalen waar je de bloem wilt plaatsen. Ik doe dit zelf door cirkels te tekenen op de plaats waar ik de bloemen in de mandala zou willen (foto 2)

        Bloemen in je mandala tekenen          Bloemen in je mandala      

De mandala tekenen of eerst de bloemen?

Ik teken altijd als eerste de bloemen MAAR let op!! De vlakverdeling laat je in de bloemen staan. Dus ik teken met potlood de bloemen, daarna doe ik de buitenlijnen met een fineliner. De bloemen werk ik dus pas later af. Heel soms doe ik alvast de bloemen helemaal af tekenen, maar ik vind het dan lastiger om de mandala door te laten lopen.
Ik bedoel hiermee dat het moet lijken dat de mandala doorloopt onder de bloem. Dus het is handiger dat je de vlakverdeling nog een beetje ziet en alvast de mandala tekent met potlood. Uiteraard laat je de mandala niet doorlopen door de bloemen, maar wanneer je de vlakverdeling nog ziet is het handiger werken. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kan je de bloemen alvast tekenen, verven of wat jij wilt.
Het is eigenlijk heel simpel, je moet gewoon DOEN! Dat gekke stemmetje dat zegt dat jij dat niet kan lekker negeren 😉 en gewoon lekker aan de slag en er vooral van genieten.
Elke “mislukte” tekening is er eentje richting het eindresultaat zeg ik altijd. Daarbij is ook geen enkele tekening “mislukt” want je leert er enorm veel van, dus hoe kan je het als een mislukking beschouwen.                                                             

Kort samengevat

Het is voornamelijk veel en vaak oefenen met losse bloemen tekenen. Uitproberen doorzetten en nog een keer, en vooral niet opgeven. Bestuurdeer de bloemen om je heen, maak foto’s hoe de lijnen lopen. Wees geïnspireerd door tekeningen van anderen in plaatst van  gedemotiveerd met “ik kan dat niet”. Tuurlijk kan jij dat ook! De andere zijn ook ooit begonnen met “mislukte” tekeningen 😉 

Hieronder plaats ik links naar video’s op Instagram hoe ik oefen met het tekenen van bloemen.
Voor het tekenen van de bloemen heb ik gebruikt:
* Staedtler fineliners
*vulpotlood van de action
*Leuchtturm 1917 schetsboek

 

 

 

2 Reacties

 1. Jolanda

  Nou jootje gaat oefenen en oefenen

  Leukkkkkkk

  Antwoord
  • Sabine

   Nou dat zal jou zeker lukken! Have fun

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *