flower of life

Flower of life

De flower of life is een bijzondere geometrische mandala. Ik ben enorm gefascineerd door deze mandala, omdat je met een simpele techniek een op het oog ingewikkelde mandala kan maken. Plus je heb er niet zoveel voor nodig. Daarnaast is de FLower of life een mandala waaruit enorm veel andere vormen en figuren gemaakt kan worden. Zoals ik hieronder verder zal uitlichten. Ik hoop jouw net zo enthousiast te maken voor deze mandala.

De flower of life of “bloem des levens”is een van de oudste heilige symbolen in de menselijke geschiedenis. Het is een gemeenschappelijk symbool van vele spirituele en verschillende geloofsovertuigingen.Je kan dit symbool bijvoorbeeld vinden:

    • het oude Egypte (tempel van Osiris in Abydos)
    • de Verboden Stad in China
    • oude Israëlische synagogen  de kabbala,
    • Boeddhistische tempels,
    • kunstwerken uit het Midden-Oosten, al van 1500 vóór Christus

De flower of life symboliseert de groei van al het leven; het bevat dus eigenlijk alle wijsheid van het universum op precies dezelfde wijze zoals onze genetische code zit opgesloten in ons DNA. Men zegt dat de flower of life de blauwdruk bevat van de hele schepping.
De levensbloem wordt dus gezien als de visuele expressie van de eenheid van alle creaties; het kan gezien worden als de fundamentele vorm van tijd en ruimte.

Hoe is de Flower of life oorspronkelijk opgebouwd?

De flower of life bestaat uit één cirkel met daarin 19 gelijkmatig verdeelde overlappende cirkels.
Hoe ik hem soms maakt is dus niet zoals het oorspronkelijk hoort. Ik laat de bloemblaadjes doorlopen tot de buitenrand maar de eigenlijke tekening heeft dit niet. De onderstaande afbeelding is een orginele FLower of life.

Orginele Flower of life

Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci bestudeerde de Flower of Life en zijn wiskundige eigenschappen. Hij tekende de Flower of Life en verschillende componenten zoals de Seed of Life. Hij was ook geïnteresseerd in de manier waarop de Flower of Life aansloot op de fysieke werkelijkheid en bewustzijn. In zijn kunstwerk tekende da Vinci geometrische figuren en vormen zoals de platonische lichamen, een bol, een torus en nog veel meer. Al deze vormen kunnen worden afgeleid van de Flower of Life. Hij gebruikte de 7 cirkels die de “seed of life” vormen, als de snij en middelpunten van deze 7 cirkels worden verbonden met lijnen ontstaat er een driehoek rasterpatroon.Vanuit dit driehoek rasterpatroon zijn dus o.a. de vijf platonische lichamen te tekenen.

Heilige Geometrie

Ik ben momenteel bezig om de cursus Heilige geometrie in je Mandala te ontwikkelen, waarbij al die verschillende geometrische vormen aan bod komen. Heilige geometrie=Harmonische verhoudingen van de aarde. Heilige geometrie onthult harmonische energiepatronen waarmee de  natuur ontwerp en creëert. De flower of life is dus één van de tekeningen van de heilige geometrie.

Ik hoop dat je inmiddels dus begrijpt hoe bijzonder de Flower of life is. En dat mandala tekenen dus meer is dan alleen in een rondje tekenen. Iets wat mij dus al 17 jaar fasineert.