Hoe moet je een mandala tekenen

Mandala tekenen

Hoe moet je beginnen, ennuhh hoe dan?

Dat is in een blog heel lastig uit te leggen zo 1, 2, 3. Niet dat mandala tekenen erg ingewikkeld is, helemaal niet zelfs.
Als je eenmaal de stappen kent wordt het steeds makkelijker om een mandala te maken. Het ligt er ook nog aan welke mandala je wilt gaan maken, intuïtief of symmetrisch.
Bij een intuïtieve mandala heb je alleen een cirkel nodig op een blaadje en daarbinnen kan je vrij tekenen en kleuren wat je wilt.
Bij een symmetrische mandala heb je meer een basis opzet nodig, die bestaat o.a. uit een vlakverdeling en hulpcirkels.
Een vlakverdeling is feitelijk je cirkel in precies gelijke vlakken verdelen en dit kan je op twee manieren doen. Met een passer en met een gradenboog.
Het klinkt zo als een ingewikkeld gedoe, maar dat valt best mee kan ik je vertellen. Als je het eenmaal een paar keer heb gedaan, wordt het steeds makkelijker.

Verschillende vlakverdelingen

Een vlakverdeling is dus je cirkel in precies gelijke vlakken verdelen. Dit doe je door middel van een passer of een gradenboog. In mijn basiscursus leer ik je beide manieren aan omdat ik het zelf fijn vind om beide gecombineerd te gebruiken.
Waarom zijn er verschillende vlakverdelingen en waar is dat goed voor? 
Met elke vlakverdeling maak je weer een andere mandala tekening. Hoe groter je vlakverdeling is, hoe kleiner je “vakjes” en hoe meer je met details kan werken. 
Of je je cirkel in vier gelijke vlakken verdeeld of in 64 gelijke vlakken. Ik denk dat je wel snapt bij welke je secuurder kan werken en meer details aan kan brengen, de 64 vlakverdeling dus.
Dankzij de vlakverdeling en hulpcirkels die je binnen je cirkel tekent komen er soort kruispunten noem ik het maar even. Door middel van die kruispunten kan je je hele mandala invullen met symmetrische vormen en figuren en zo ontstaat je mandala.

Secuur werken

Om een mandala te tekenen heb je dus wel wat stappen nodig om een mooie symmetrische mandala te maken. Je moet weten hoe je dan zo’n vlakverdeling moet maken en je moet verschillende hulpcirkels aanbrengen.
De basis van je mandala is het aller aller belangrijkste. Hoe netter je vlakverdeling en hulpcirkels zijn hoe mooier je mandala wordt.
Je ziet het echt terug aan het einde als je mandala af is.

Maar echt heel eerlijk, dit is absoluut niet moeilijk om te leren. Mensen haken vaak af bij de vlakverdeling. En dat is super zonde, want zo moeilijk is het absoluut niet. Je moet alleen de trucjes weten….en laat ik die nou weten 😉 

Inmiddels begrijp je denk vast wel dat het vanuit een blog moeilijk aan te leren is. Het is lastig om in woorden over te brengen. Daarbij komt ook nog dat ik een parttime analfabeet ben hahahaha, nee hoor maar ik vind het wel lastig om mezelf in woorden uit te drukken.
DUSSSSSSSSSS maak ik liever video’s, dat gaat mij nou eenmaal makkelijker af.

Gratis mandala tekenen

Omdat ik iedereen op een laagdrempelige manier wil laten kennis maken met mandala tekenen, organiseer ik elk kwartaal een gratis challenge. Tijdens die challenge ga je aan de slag met een mandala ontwerp die je via verschillende lesvideo’s thuis kan leren. 
Daarnaast komen er ook een aantal tutorials op de website PLUS een gratis Dromenvanger workshop. Hieronder vind je de knoppen naar de betreffende tutorials en workshop. 
Zo kan je gratis alvast kennis maken met de 12 vlakverdeling met de passer.

Wat is het verschil tussen de challenge en de tutorials in de blog? Een challenge is vaak wat uitgebreider je gaat één of twee weken aan de slag met tekenoefeningen, inspiratie en inzichten. In een tutorial blog heb je één video met één ontwerp. MAAR niet minder leuk.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *