Blenden met kleurpotloden

Ik kan inmiddels niet meer zonder blenden. Zolang ik mandala tekent blend ik eigenlijk al. En dat is al een heeeele tijd 😉
Maar wat is nou eigenlijk blenden?

Blenden met kleurpotloden is eigenlijk het zachter maken van kleurovergangen. Door te blenden smelten de kleuren samen waardoor het er heel mooi uitziet. Potloodlijntjes worden minder zichtbaar. Ook zorgt het blenden ervoor dat je geen witte puntjes van het papier meer ziet.

Sowieso is alles afhankelijk van het soort kleurpotloden dat je gebruikt. De wat harde vaak goedkopere potloden kan je heel moeilijk blenden, maar de potloden die wat zachter zijn en olie of wax bevatten zijn makkelijk te blenden. Ook lukt het wel met goedkopere aquarel potloden. 
Ik bespreek in de blog video mijn favoriete blendingtechnieken. Deze vier technieken gebruik ik ook vaak gewoon door elkaar heen.
Ik bespreek:

 • Blenden met kleurpotloden zelf in de vorm van layering. Laagjes dus 😉 Laagjes, laagjes, laaagjes veel laagjes dan krijg je de mooiste kleuren
 • Blenden met een wit kleurpotlood
 • Blenden met een kleurloze blending potlood. Een blender potlood, dat is een potlood wat bestaat uit olie en was en heeft geen kleurstof. Dit potlood verspreid als het ware de pigmenten van je kleurpotlood waardoor deze gemengd worden en gaan glanzen. Ze worden intenser van kleur. 
 • Blenden met een oplosmiddel waarbij je de kleurpigmenten van je potloden als het ware oplost, en ze daardoor heel mooi mengen. Ik gebruik hiervoor geurloze terpetine.

Veel kijk plezier!

 

 

2 Reacties

 1. Christa

  Bedankt voor deze leerzame blog. Ik ben nog een beginner wat betreft kleuren en vind blenden lastig. Ik ga zeker een paar technieken uitproberen. Ik heb zelf op aanraden de de Polychromos potloden aangeschaft en daar ben ik sowieso al blij mee dus moet goed komen. Ik ga het ook zeker proberen door een gratis mandala te tekenen en die in te kleuren

  Antwoord
  • Sabine

   Dank je wel voor je leuke reactie. Zoals met alles is het met kleuren ook zo, gewoon veel heel veel oefenen en uitproberen. Hoe meer je oefent hoe beter. Veel plezier
   Liefs Bien

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *