Vlakverdeling mandala tekenen
Symmetrische mandala
Een symmetrische mandala maken kan eigenlijk niet zonder een vlakverdeling. Een vlakverdeling is de basis en zorgt ervoor dat je gelijkmatige vlakken heb om je tekening in te maken.
Dankzij een goede basis opzet van je mandala kan je een hele mooie gelijkmatige mandala tekenen. Het is altijd even een werk, maar hoe beter je basis hoe mooier het eindresultaat.
Hoe maak je een vlakverdeling
Een vlakverdeling kan je op verschillende manieren maken. Met een passer, een gradenboog en een eigen gemaakte verdeel cirkel.
Ik ben absoluut geen fan van een verdeelcirkel. Dit zal je ook in mijn cursussen tegenkomen dat ik echt een tegenstander ben van een verdeelcirkel. De passer en gradenboog is vele malen secuurder.
Wat is het verschil? Een verdeelcirkel is een makkelijke manier om in 1x een bepaalde vlakverdeling te maken. Die maak je zelf zoals op de foto te zien is, kan je gelijk de streepjes zetten op de vlakverdeling die je wil maken
Alleen als er een millimeter foutje in zit, of de fineliner punt die je op de verdeelcirkel gebruikt heb is een millimeter dikker dan de potlood die je gebruikt, ga je absoluut afwijkingen in je vlakverdeling zien.
Zeker als je net als ik grote werken maakt, dan zie je enorme afwijkingen en is het beter met de passer en/of de gradenboog.
Want hoe groter je mandala wordt, bijvoorbeeld een Mural, hoe erger de afwijking te zien is. Dan kan een afwijking van 1mm op een A4tje niet te zien zijn, maar wanneer je een mandala maakt van 40 of 60cm of nog groter is de afwijking dus soms wel 5cm. En dat ga je absoluut in je mandala zien en dat is mega zonde.
Ik heb enorm veel ervaring met grote mandala’s maken. Ik maak ze eigenlijk het liefst heel groot, hoe groter hoe beter. Ik vind daar enorme uitdaging in om zulke werken te maken. En ik kan je zeggen gooi die gekke verdeelcirkels lekker weg. Niet meer mee werken, als je het op een andere manier aanleert is dat veel beter.
Vlakverdeling met de gradenboog
Er is een simpel rekensommetje voor. Een cirkel is 360 graden net als op je gradenboog, en je mandala dus ook 😉
Als je een vlakverdeling wilt van bijvoorbeeld 36 vlakken, dan deel je jouw cirkel van 360: 36 (aantal vlakken wat je wilt)= 10.
Dus bij de 36 vlakverdeling is dat elke 10 graden. Dus op elke 10 graden van je gradenboog zet je een streep. Als je die strepen verbindt door de lijn door het middelpunt te trekken naar de overkant van de cirkel en zo heb je een vlakverdeling van 36.
En denk je nou “pff moet ik bij elke vlakverdeling gaan rekenen?” nee hoor, je krijgt bij de basiscursus een handig tabel waarbij bijna alle vlakverdelingen staan.
Vlakverdeling met de passer
Waarom nog een vlakverdeling maken met een passer? Ik maak bijna al mijn mandala’s vlakverdelingen met een passer. Dit is namelijk het aller aller secuurst.. Je hebt bijvoorbeeld bij een gradenboog geregeld een vlakverdeling waarbij het aantal graden achter de komma met 2 cijfers is. Bijvoorbeeld als je een 64 vlakverdeling wilt maken 360:64=5,62. Je kan nooit op je gradenboog die 2 cijfers achter de komma goed aan merken. Dat lukt je absoluut niet. Nou hoor ik je denken “ach die paar millimeters”, klopt op een A4 blaadje kom je er misschien nog mee weg. Maar wil je net als ik grote werken maken?! Dan worden die paar millimeters worden enkele centimeters, en geloof me daar wordt je niet bllj van nie. Dat is de reden waarom je By bien alle vlakverdelingen op twee manieren aangeleerd krijgt. Zodat wanneer jij die 2 cijfers achter de komma heb, je ook gewoon je passer erbij kan pakken.
Het is ingewikkeld om hier in dit blog te schrijven hoe je het met een passer doet. De 12 vlakverdeling laat ik geregeld zien in challenges en zoals in deze gratis dromenvanger workshop. Hier leer je op een eenvoudige manier de 12 vlakverdeling.
Je leert bij Bybien altijd deze 2 manieren aan, dus de passer en de gradenboog. Zodat je zelf kan kiezen wat je het fijnste vind. Ik vind zelf werken met de passer enorm fijn en het zit zo in mijn systeem dat mijn gradenboog, die al vele jaren oud is, er gloed nieuw uitziet.
Waarom zou je meerdere vlakverdelingen maken
Als je eenmaal die 36 vlakverdeling kan maken, waarom zou je dan nog andere vlakverdelingen maken?
Om de simpele reden dat je bij elke mandala weer andere vlakverdelingen nodig heb. Je vlakverdeling en je hulpcirkels vormen je basis voor een mandala. En hoe groter je vlakverdeling, hoe meer details je kan aanbrengen.
Je snapt vast wel als je de cirkel in 12 vlakken verdeeld of in 64 vlakken, dat je bij de 64vlakken veel meer kruispunten heb in je mandala. En dat je dankzij die kruispunten veel meer details kan aanbrengen in je mandala.
0 reacties