Wat is mandala tekenen
Wat zijn Mandala’s?
Mandala’s zijn cirkelvormige figuren vaak met symmetrische elementen, dit hoeft echter niet.
Alles is wel altijd gerangschikt rond het middelpunt.
Het woord mandala stamt uit de oud Indische taal Sanskriet en betekend letterlijk “magische cirkel” of “magische wiel”.
Volgens oude oosterse wijsheiden dienen ze tot inspiratie en innerlijke verrijking.
De monniken gebruiken mandala’s vaak voor mediteren en ze worden met grote precisie ingevuld met gekleurd zand.
De cirkel staat voor oneindigheid van het leven, de kosmos wordt ermee voorgesteld. Tekenen van een mandala is niet alleen rustgevend maar kan ook inzichten geven in jezelf of situaties
India
De mandala is een oersymbool dat geen begin en eind kent. De oorsprong van de mandala ligt in India.
De tekeningen en patronen vormen een belangrijk element bij het uitvoeren van tradities, meditaties en rituelen in onder andere het Boeddhisme en Hindoeïsme.
Het maken van mandala’s dienden dan ook tot manieren van meditatie en verdieping.
Niet de tekening maar het proces van het maken van een mandala is het doel.
De welkbekende zandmanda’s die nog steeds worden gemaakt met gekleurd zand geven dit ook weer. Zodra de mandala klaar is vegen de monniken de mandala ceremonieel weg, om zo vergankelijkheid van het leven te benadrukken. Het gaat dus om het proces en niet om het eindresultaat
Hoe komt de mandala hier in het westen?
De zwitserse psycholoog Carl Jung (1875-1961) heeft de diepere betekenis van de symboliek nieuw leven ingeblazen en ons laten zien hoe deze te gebruiken. Hij tekende zelf ook mandala’s om zijn eigen geestelijke processen beter te begrijpen. De mandala’s waren voor hem vooral een middel om psychische problemen op te lossen. Hij gebruikte de mandala dus als aanvulling op de therapiesessie die hij hield.
Patiënten konden tot rust komen tijdens het tekenen.
Hoe iemand tekent zegt iets over de persoon, tekent iemand netjes of slordig en welke kleuren gebruikt de persoon.
Tegenwoordig wordt mandala tekenen in Nederland nauwelijks nog om religieuze redenen gebruikt.
Het therapeutische aspect komt soms nog wel terug in het alternatieve circuit.
Het is meer bekender als beeldende kunst en als hobby.
Ik zelf ben er niet therapeutisch mee bezig om de tekeningen te analyseren. Ik wil vooral ontspannen , plezier en rust beleven dat staat bij mij bovenaan. Ik zal dan ook niet jouw tekeningen analyseren.
Uiteraard ga ik wel tijdens de cursussen en workshops dieper in op andere dingen zoals de oersymbolen en wat kleuren betekenen.
De cirkel
De cirkel vind je overal terug in het leven, De aarde is rond en cirkelt om de zon. De symmetrie in de mandalavorm zie je ook in de natuur terug.
Zoals in bloemen, spinnenwebben, ogen, jaarringen van een boom, ijskristallen zelfs in doorgesneden groenten en fruit.
Ook in verschillende gebouwen kan je de cirkel terug vinden. Kathedralen staan bekend om hun ronde glas-in-lood ramen. Ornamenten in bouwkunst zijn ook heel vaak symmetrische.
Opbouw mandala
De mandala wordt volgens een bepaald systeem opgebouwd en bestaat uit drie onderdelen.
1. De stip, dat is het centrum, en staat symbool voor samengebalde oerkracht. Daar waar alles mee in verbinding staat.
2. De buitenrand is rond en zie je terug in verschillende aspecten van het leven: de aarde, de zon, de maan ect.
3. De binnenkant van de de cirkel biedt een veilige en beschermde ruimt waarin je rust kunt vinden. Het is een plak waar beweging en verandering plaatsvindt. Het tekenen wordt vaak d.m.v. hulpcirkels en vlakverdeling ondersteund.
Kan iedereen mandala tekenen?
Daar kan ik heel duidelijk over zijn. Iedereen die een potlood kan vasthouden kan namelijk mandala tekenen. Omdat bij mandala tekenen, anders dan “gewoon” tekenen, de opzet bepalend is. Door middel van vlakverdelingen in je mandala, en hulp cirkels ontstaan er soort kruispunten. Dankzij die “kruispunten” binnen je cirkel kan je symmetrische figuren en vormen toevoegen.
Die opzet met die vlakverdelingen en hulpcirkels kan je makkelijk leren. Je hebt alleen een passer, liniaal en potlood nodig.
In de basiscursus “Patronen in je mandala” leer je stap voor stap in lesvideo’s alle vlakverdelingen te maken. Zowel met de passer als met de gradenboog. Je leert ze op beide manieren, omdat ik vaak de combinatie gebruik en ik je de keuze wil laten wat jij zelf het prettigst vind.
Mooi, heel creatief
Dank je wel Sanne